Alles over de trouwfotograaf

Gepubliceerd op 12 augustus 2023 om 10:00

Lieve lezers,

In deze blog neem ik jullie mee in de wereld van trouwfotografen. Hierin komt van alles aan bod met als afsluiter de ultieme vragen en tips voor een trouwfotograaf.

Om op de antwoorden te komen, die een gemiddelde bruidspaar heeft, heb ik contact gelegd met 1 van Nederlands beste trouwfotografen Wim en Kristin Wilmers.
Zij zijn al vanaf hun jeugd hobbyfotografen en zijn al sinds 14 jaar een professionele duo. Erg op elkaar ingespeeld en zij brengen het fotograferen niveau samen omhoog.
Dat heeft ervoor gezorgd dat zij ondertussen al 22 Master of Weddingsfotografie Awards hebben gewonnen.

(De Masters of Wedding Photography Awards is een wedstrijd waarin beste foto's worden beoordeeld op authenticiteit, creativiteit en technische kwaliteit. Elke kwartaal worden er duizenden foto's ingezonden en slechts enkele winnen een award.)

Fotograaf: Wim en Kristin Wilmers

Fotograaf: Wim en Kristin Wilmers

Wat is een trouwfotograaf?

Een trouwfotograaf is een professionele fotograaf die gespecialiseerd is in het vastleggen van bruiloften en alle voorbije momenten en emoties. Ze hebben ervaring en expertise in het maken van verschillende foto’s om de verschillende aspecten van een trouwdag vast te leggen, waaronder de ceremonie, receptie, portretsessie van het bruidspaar en de gasten, decoraties en andere bijzondere details.

Een goede trouwfotograaf is bedreven in het vangen van spontane momenten, het creëren van artistieke composities en het vastleggen van de sfeer en emoties van de dag. Ze werken vaak met professionele apparatuur, zoals hoogwaardige camera's, lenzen en belichtingsapparatuur, om ervoor te zorgen dat de foto's van hoge kwaliteit zijn.

Het werk van een trouwfotograaf is van onschatbare waarde omdat het bruidspaar hiermee tastbare herinneringen heeft aan hun speciale dag, die ze kunnen koesteren en delen met hun dierbaren.

Welke soorten bruidsfotografie stijlen zijn er?

“Stijlen zijn er velen, eigenlijk te veel om op te noemen, je hebt journalistiek ,  dat leg je als fotograaf alles vast  zoals het gebeurt en grijp je dus nooit in. Dan kun je natuurlijk het omgekeerde gaan doen, waarbij je alles gaat regisseren maar of dat nog spontane momenten op levert? Zelf regisseren we meestal alleen wat bij de fotoshoot. Bruidsparen zijn geen modellen en vaak helpen we ze dan bij het aannemen van mooie poses.  Bij het bewerken van de foto’s  houden wij zelf van zoveel mogelijk naturel oftewel, de kleuren blijven zoals ze blijven, geen kleurfiltertjes en dergelijke. Het wordt veel gedaan dat zeker maar het is heel tijdsgevoelig  en je trouwfoto’s moeten toch de rest van je leven boeiend blijven”

Wat is jullie stijl van fotograferen en bewerken?

“Onze stijl is een mix  van journalistiek met een klein stukje gestyled.  We houden van bruidsparen die gemakkelijk in het leven staan en gefotografeerd willen worden zoals ze ook werkelijk zijn. Geen toneelstukjes dus.  Bewerken doen we elke foto maar we houden de kleuren en momenten wel zoals ook de werkelijkheid was. We passen wat dingen aan en corrigeren dingen die het bruidspaar normaal niet heeft, neem als voorbeeld een puistje wat er net die dag zit.”

Fotograaf: Wim en Kristin Wilmers

Er zijn een heleboel trouwfotografen, maar wat is nu het voor- en nadeel van 2 trouwfotografen?

“Qua voordelen, dat zijn er heel veel: verschillende standpunten, meer momenten. hetzelfde moment maar dan op een andere manier vastgelegd.  We kunnen ons opsplitsen tijdens het voorbereiden. We vangen veel meer emoties,  is er bij een bruidspaar een moment of emotie dan hebben we die vaak ook bij de gasten en dat geeft dan een compleet beeld en maakt het verhaal van de dag nog sterker.”

“Qua nadelen, zijn die er? Sommige bruidsparen denken van te voren dat is wel druk om me heen… dat begrijpen we maar juist omdat we met 2 zijn hoeven we vaak juist niet te veel te rennen en vliegen om een bruidspaar omdat we al in een goede positie zijn.  Ja toch wel een nadeel…. we zijn gemiddeld wat duurder dan 1 fotograaf alleen maar ook dat valt wel mee.”

 

Een ceremoniemeester is voor een trouwfotograaf enorm van belang op de trouwdag zelf. Maar hoe gaat die samenwerking nou daadwerkelijk?

“We maken altijd contact met de ceremoniemeester van te voren, spreken even kort de dag door en de ceremoniemeester is ook onze aanspreekpunt voor ons en omgekeerd op een trouwdag”
Een ceremoniemeester kan enorm van belang zijn bij het schieten van gastenshoots, hij/zij beheert dan de planning en zo gaat de gastenshoot praktischer en sneller.

Fotograaf: Wim en Kristin Wilmers

De laatste tijd, zie je veel pre-weddingshoots voorbij komen, maar wat is dat nu precies?

“Een pre-weddingshoot is een shoot die je al een tijdje voor de bruiloft doet, sommige bruidsparen gebruiken de foto’s dan bijvoorbeeld voor hun trouwkaart en andere bruidsparen vinden het prettig om alvast een shoot te doen zodat ze weten hoe de fotograaf te werk gaat en voelen zich dan op hun grote dag wellicht wat relaxter.”

Tip! Wisten jullie dat de meeste trouwfotografen, dit in een pakket aanbieden?

Een first look, het eerste blik van het bruidspaar als ze elkaar zien op de grote dag. Een spannend moment voor vele bruidsparen, maar waar vind nu de (beste) first look plaats?

“Dat is heel verschillend, we proberen altijd mee te denken met onze bruidsparen, het kan overal zijn als ons bruidspaar er zich maar fijn en prettig bij voelt. We geven altijd wel een eerlijke mening, rekening houdende met de lichtomstandigheden en ruimte.”
Tip! Neem voor de trouwdag contact op met de fotograaf over waar jullie de first look plaats willen laten nemen. Hierdoor kan de fotograaf op voorhand al tips geven i.p.v. op de grote dag.

Hoe ziet het verloop van de overeenkomst tussen het bruidspaar en de fotograaf eruit?

"Er zijn om te beginnen verschillende soorten verlopen, de ene fotograaf heeft op afstand met een telefoontje genoeg en de andere fotograaf ziet het bruidspaar graag van te voren."

Hoe gaat dit bij jullie Wim en Kristin?
“Nadat wij een mail hebben ontvangen, probeer ik altijd een belcontact te hebben, dat vinden we prettiger dan een mailtje terug  en voelen we vaak ook al aan wat er bij een bruidspaar leeft en proberen we een afspraak in te plannen bij ons. Wij vinden dat contact heel belangrijk en een bruidspaar kan dan ook heel zien en beoordelen wat we te bieden hebben en onze trouwalbums inzien.”

Welke vragen moet ik aan een trouwfotograaf stellen?

Hieronder zijn een aantal vragen neergeschreven, begin met het laten voorstellen van de fotograaf, daarna fototechnisch, eindresultaat, financieel en niet te vergeten de noodscenario’s.

Algemene vragen:

 • Werkt u hobbymatig of professioneel?
 • Heeft u een opleiding in fotografie afgerond?
 • Hoeveel bruiloften heeft u al mogen fotograferen?
 • Waarin onderscheidt u zich van andere fotografen?
 • Heeft u al eens op onze trouwlocatie gefotografeerd?
 • Komt u alleen of met een second-shooter?

Fototechnisch:

 • Heeft u volledige voorbeeldalbums? Laat een fotograaf een volledige album zien, zodat je dan ook foto’s ziet van echte bruiloften en dan niet alleen van de fotoshoot, maar van de hele dag, zodat je als bruidspaar echt een goed beeld krijgt wat hij of zij kan!
 • Hoeveel tijd bent u bezig met een fotoshoot qua bruidspaar en/of gasten?
 • Met welke apparatuur werkt u?

Eindresultaat:

 • Hoeveel foto’s kunnen wij verwachten?
 • Krijgen we alle foto’s of alleen de bewerkte foto’s?
 • Wanneer krijgen we de foto’s?
 • Maakt u ook trouwalbums, zo ja wat zijn daar de kosten van en levertijd?
 • Kan er voor onze ouders ook een mini trouwalbum geleverd worden?
 • Hoe krijgen wij de foto’s aangeleverd?

Financieel:

 • Welke soorten pakketten biedt u?
 • Wat is uw uurtarief? Indien u met 2 fotografen komt, is dit gezamenlijk of apart?
 • Wat is uw reiskosten tarief? Indien u met 2 fotografen komt, wordt dit dan dubbel berekend?
 • Hoe werkt u met betaling? Aanbetaling, vooraf of achter?
 • Werkt u met een overeenkomst?
 • Heeft u algemene voorwaarden en een privacy verklaring? Dit geeft jullie als bruidspaar meer zekerheid.
 • Wat zijn de kosten als u een uur langer blijft dan afgesproken?

Noodscenario’s:

 • Stel u bent ziek, heeft u dan een vervanger?
 • Heeft u reserve materiaal bij op een bruiloft?
 • Stel de bruiloft moet verzet of geannuleerd worden, wat zullen de kosten daarvan zijn? Als bruidspaar hoop je niet in deze situatie terecht te komen, echter zorg wel dat dit besproken is.
 • Heeft u een reserve plan? Denk bijvoorbeeld aan het weer.

De ultieme TIP!

“Kijk niet alleen naar de mooie plaatjes op de website, ga in gesprek, ga langs bij jullie fotograaf en voel dan aan of dit hem is.  Kijk ook naar reviews over de fotograaf, hoeveel ervaring heeft jullie fotograaf en met welke apparatuur heeft hij of zij. Nog een tip  heeft hij back-up apparatuur mocht er iets stuk gaan of uitvallen.”

gfdgsfdg

Na al deze interessante informatie, wil ik deze blog afsluiten met een grappige anekdote! Kom maar op met een leuke anekdote!

“We waren in Amsterdam  met een bruidspaar in het Amstel hotel en het bruidspaar zou aan het diner beginnen en onze dag zet er op.  We werden door de bruidegom de hele chique dinerzaal in geroepen en de bruidegom verzocht iedereen om te gaan staan en toen gaven ze ons een staande ovatie, het was grappig maar we voelden ons ook wel zeer vereerd.”

tretwretwr

Lieve Wim en Kristin, bedankt voor het helpen schrijven van deze blog. 
Er staat enorm veel waardevolle informatie in, waar een toekomstige bruidspaar rekening mee kan houden om de juiste trouwfotograaf te vinden, die bij hun past.

 

Ben jij als toekomstige bruidspaar nog op zoek naar een trouwfotograaf, neem dan eens een kijkje op www.wimwilmers.nl of neem met mij contact op voor betrouwbare trouwfotografen.

 

Liefs,

Brenda de Boer

Rosa Blanca – Weddings & Events